Ortodontsko zdravljenje v času pandemije

in

Ortodontsko zdravljenje v času pandemije koronavirusa se je nekoliko spremenilo.

Ambulanta je zaradi COVID-19 zaprta, kaj to pomeni zame?

SE BO MOJE ORTODONTSKO ZDRAVLJENJE PODALJŠALO?

Ker vemo, da je del uspešnega rezultata zdravljenja tudi to, da redno obiskuješ ortodonta in slediš njegovim navodilom, je prav gotovo eno najpogostejših vprašanj, ki se  pojavljajo ortodontskim pacientom ta čas, kaj pomeni to, da ne morem na reden pregled k ortodontu? Se bo moje zdravljenje podaljšalo, lahko gre  z mojim zdravljenjem kaj narobe?

Predvsem – Ne paničari!

Ortodonti bomo, po ponovnem odprtju ambulant, z našim osebjem naredili vse, da kmalu spet pridemo na staro pot do uspeha in nadoknadimo nekaj tedensko odsotnost.

Pacienti s konvencionalnimi aparati lahko sami pomagate na ta način, da odlično čistite zobe in se izogibate trdi in lepljivi hrani.

Sedaj ni čas, da se odlomijo nosilčki, odlepi fiksna retencijska žička ali prelomi aparat, zato pazite!

Pacienti z Invisalign opornicami ste nekoliko »na boljšem«, kot tisti z nesnemnimi aparati. Prav tako je najbolj pomembno vzdrževati odlično ustno higieno zob in opornic, predvsem zato, ker boste morebiti opornice po navodilu ortodonta morali nositi dlje časa, kot običajni 1 teden.

KAJ NAJ NAREDIM?

Predvsem pomembno je, da ostaneš v stiku s svojim ortodontom, kontaktiraj ga ob vsakem problemu in dvomu, z veseljem ti bo pomagal. Večina nas je dosegljivih na FB, IG, nekaj informacij najdete na spletni strani, blogih, spletu,…

V nujnem primeru (BOLEČINA, KRVAVITEV, VNETJE, OTEKLINA) – POKLIČI SVOJEGA ORTODONTA, v nenujnih primerih si pomagaj tudi SAM. 

KAJ LAHKO UPORABIM OD TEGA, KAR IMAM DOMA?

Ortodontski vosek, zobno nitko, sol, interdentalne  ščetke, zobotrebec, noht, pinceto za obrvi, ščipalec za nohte, oboje DEZINFICIRAJ. Po potrebi Lekadol, analgetični gel-  npr Gengigel, ustno vodo na podlagi klorheksidina- npr Curasept.

Ortodontsko zdravljenje v času pandemije koronavirusa se je nekoliko spremenilo – BODI SAM SVOJ MOJSTER

1. Nelagodje/blaga bolečina – je normalna pri ortodontskih premikih zob. Enako lahko občutite tudi ob vnetih dlesnih in večjih ali manjših obzobnih žepkih, zaradi nezadostne higiene.

Uporabi sol, ki jo raztopiš v topli vodi in jo žvrkljaj v ustih.

2. Izguba elastične ali kovinske ligature – uporabi pinceto s pomočjo katere ponovno poizkusi namestiti elastično ligaturo. Kovinsko ligaturo odreži s ščipalcem za nohte, če je odstopila, če samo pika, pikajoči konček ukrivi z nohtom.

Ne pozabite, če imate samozaklepne nosilce teh težav nimate.

3. Predolga žička – uporabi ščipalec za nohte, če žička ni preveč rigidna. Sicer pomaga ortodontski vosek, ki ga v majhni kroglici naneš na pikajoč konec.   Poizkusiš lahko tudi  potisniti žičko nazaj v prvotno lego, uporabi vatirano leseno ali plastično palčko.

4. Odlepljen nosilec – da se ne vrti in ne pika, ga poizkusi odstraniti tako, da s škarjicami odrežeš ligaturo s katero je pritrjen na žico. Nato ga brez težav snameš.

5. Pekoče razjede – aparat včasih povzroči spremembe v ustni flori, zato se lahko pojavijo pekoče razjede ali afte. Skrbi za dobro ustno higieno, spiraj usta z žajbljevim čajem, nanesi oralni analgetični gel.

Ortodent osebje vam želi, da čimveč težav lahko rešite sami, sicer ne oklevajte in nas pokličite. Za vas smo ves čas dosegljivi.