Estetika v ortodontiji

in
Estetika v ortodontiji

Estetika v ortodontiji je danes eden od poslovnih imperativov sodobnih ortodontskih klinik.

Lingvalni aparati – estetika v ortodontiji

Ortodontija je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z odpravljanjem položajnih nepravilnosti zob in zdravljenjem nepravilnosti v rasti in razvoju čeljustnic.

Cilj vsakega ortodontskega zdravljenja so:

 • poravnani zobje in zobni ✔️
 • urejen in stabilen griz in ✔️
 • lep nasmeh in s tem videz pacienta. ✔️

Vendar pa bi ortodontsko zdravljenje do pred nekaj leti težko opisali kot estetsko. Večina ortodontskih aparatov namreč kazi videz in to je tudi eden poglavitnih razlogov, zakaj imajo nekateri mladostniki, predvsem pa odrasli, o ortodontskemu zdravljenju pomisleke.

Zadnjih petnajst let se je stanje v tem pogledu bistveno spremenilo. Ortodont ima na razpolago kar nekaj tehnik in aparatov s katerimi med samim zdravljenjem bistveno ne poslabša pacientovega videza. Govorimo o estetskih ortodontskih aparatih, med katere prištevamo:

 1. lingvalne aparate✔️
 2. estetske opornice✔️
 3. nesnemne aparate z estetskimi (keramičnimi) nosilci.✔️

Sama biomehanika delovanja labialnih (zunanjih) aparatov je precej drugačna kot mehanika delovanja lingvalnih (notranjih) aparatov, zato naj bo ortodont za delo z njimi ustrezno usposobljen. Ker je aparat lepljen na jezično stran zob, mora biti zaradi raznolike površine zobnih ploskev, aparat popolnoma individualno izdelan in prilagojen vsakemu pacientu posebej. To pomeni, da se položaj zob in zobnih lokov po zaključku zdravljenja določi že pred pričetkom terapije, z ortodontovim načrtom.

Za izdelavo aparata je zelo pomemben natančen odtis zobnih lokov in ustrezen zobotehnični laboratorij, kjer s pomočjo računalniškega programa in ustreznih naprav izdelajo nosilce. Oblika nosilcev mora ustrezati temu, da so nameščeni proti jeziku. Zato so nižji, širši in zaobljeni, da čim manj motijo jezik pri govoru in da z njimi lažje jemo. Tudi lepljenje aparata na zobe je zahteven proces. Da dosežemo čim večjo natančnost, vedno lepimo nosilce v enem zobnem loku hkrati, po indirektni metodi.

Glavne prednosti lingvalnih aparatov s pacientovega zornega kota so naslednje:

 • Nosilci so pri tem aparatu nameščeni na jezični ploskvi zoba, kar pomeni, da je aparat popolnoma neopazen.✔️
 • Lingvalni aparat ne povzroča poškodb na zunanji ploskvi zob, ki bi nastale zaradi slabše ustne higiene med zdravljenjem.✔️
 • Pri lingvalnih aparatih ne opažamo demineralizacij sklenine.✔️
 • Dlesen na bukalni strani zob ostaja zdrava in neotečena, kar je sicer pogosta težava pri klasičnih ortodontskih aparatih
 • pomembna prednost lingvalnih aparatov je ta, da dosti lažje spremljamo rezultate zdravljenja, spremembo oblike zobnih lokov in spodnje obrazne tretjine  med zdravljenjem.✔️
 • Lingvalni aparati so primerni za ljudi, ki se aktivno ukvarjajo z igranjem pihal ali trobil, ali se ukvarjajo s kontaktnimi športi, saj je manjša možnost poškodb.✔️
 • Običajno so obdobja med obiski pri ortodontu daljša, kot pri navadnem nesnemnem aparatu.✔️

Seveda lahko navedemo tudi nekaj slabosti teh aparatov:

 • Ker so nosilci obrnjeni proti jeziku traja nekaj časa, da se navadimo govoriti in požirati.
 • Aparat zahteva nekaj dodatne spretnosti pri vzdrževanju ustne higiene v primerjavi z navadnim aparatom.
 • Čas ob posameznem obisku, ki ga ortodont porabi za aktivacijo aparata, menjavo lokov in podobno, je daljši kot pri navadnem aparatu, saj je delo zahtevnejše in  bolj zamudno.
 • Lingvalni aparat je zaradi navedenega dražji kot navadni aparat.

Razvoj lingvalne ortodontije se je v zadnjih letih zelo razmahnil in temu primerna je tudi ponudba aparatov na tržišču. Lingvalne aparate lahko uporabimo za korekcijo manjših položajnih nepravilnosti v zobnem loku ali pa obsežnih nepravilnosti griza. Aparate lahko glede na načrt zdravljenja kombiniramo z drugimi aparati ali operacijo čeljustnic, odvisno od nepravilnosti, ki jih ugotovimo ob pregledu.

Invisalign – estetika v ortodontiji

Med estetske aparate prištevamo tudi tako imenovane prozorne opornice. Opornica je snemni ortodontski aparat, ki se izdela iz prozorne folije manjše debeline, ki natančno prilega površini celotnega zoba.

Pacientu najprej naredimo odtis ali skeniramo zobne loke in zabeležimo medčeljustnični odnos. Ortodont izdela načrt zdravljenja in s pomočjo računalniške tehnologije se izdela clincheck, to je virtualni model premika zob in doseženega končnega stanja.

Na podlagi predvidenih premikov pacientovih zob v clinchecku, se nato izdelajo opornice, ki si jih pacient zamenja na 1 teden.

Invisalign lahko danes uporabimo tudi za zdravljenje težjih ortodontskih nepravilnosti, tako pri mladostnikih kot odraslih. Aparat je zelo primeren takrat, ko ustna higiena pri pacientu ni optimalna, ko zaradi zdravstvenih razlogov pacientu ne priporočamo nesnemnega ortodontskega aparata (npr različna sistemska kronična obolenja, ki prizadenejo tudi prebavni trakt) ali ko je pacient dosti odsoten zaradi službenih, športnih ali drugih obveznosti.

Glavna prednost opornic je seveda ta, da so snemljive in je omogočena dobra ustna higiena. Ker so prozorne, so malo opazne, prav tako jih snamemo pri jedi in je zato omogočeno nemoteno prehranjevanje. Prav tako ni težav v smislu pikanja ali iritacije sluznice ustne votline ali jezika, zato so opornice pacientu prijazne in jih zelo radi nosijo.

Izbira ortodontskega aparata je odvisna od mnogih faktorjev, med katerimi seveda prevladujeta obseg nepravilnosti in potrebe pacienta. Naše ortodontke vam bodo po opravljenem pregledu zagotovo znale svetovati, kateri aparat je za vas najprimernejši.

Prepustite torej izbiro strokovnjaku, vendar pa bomo v Ortodentu gotovo upoštevali tudi vaše želje in zahteve.

Leave a reply