Invisalign First – prozorni ortodontski aparat za najmlajše paciente

in
Invisalign First – prozorni ortodontski aparat za najmlajše paciente

Invisalign First je sistem prozornih opornic za popravljanje položaja zob, namenjen najmlajšim pacientom – otrokom, starim od 6 do 10 let. Uporablja se v obdobju mešane denticije – ko še niso izpadli vsi mlečni zobki in hkrati še niso izrasli vsi stalni.

Optimalen čas za prvi obisk ortodonta je pri starosti od 7 do 9 let. Prav to pa je starost, ko običajno začnemo s prvo fazo zdravljenja z Invizalign First.

Zakaj se priporoča nošenje aparata Invisalign First?

Invisalign First zdravljenje z nevidnimi opornicami izvajamo v obdobju, ko otrok intenzivno raste , temu primerno pa se razvijajo in rastejo tudi čeljustnice otroka. To obdobje izkoristimo tako, da pacientu z aparatom pripravimo v zobnem loku zadosti prostora za zobke

 • ki se že nahajajo v čeljusti, ✔️
 • stalne zobe, ki se razvijajo v čeljustnici in šele morajo zrasti. ✔️

hkrati pa pomagamo k pravilnemu razvoju in rasti čeljustnic, če je prisotna nepravilnost griza.

Namenjen je otrokom, kjer so:

 • prvi stalni kočniki že izrasli, ✔️
 • sekalci izrasli vsaj do 2/3, ✔️
 • prisotna vsaj ena skupina mlečnih kočnikov. ✔️

 S tem ortodontskim sistemom za otroke, ki je sestavljen iz kompleta prozornih opornic alit. i. clear alignerjev, lahko zelo uspešno odpravljamo ortodontske nepravilnosti, kot tudi preventivno preprečimo poznejše ortodontske težave.

Pri uporabi se osredotočamo na ustvarjanje prostora za nove zobe ter neovirano rast čeljusti in spodnje obrazne tretjine.

Katere nepravilnosti je mogoče zdraviti?

S tem aparatom se zdravijo:

 • tesno stanje, ✔️
 • razmiki med zobmi, ✔️
 • nepravilen griz v sprednjem ali zadnjem delu zobnega loka, ✔️
 • križni griz ✔️
 • ozki zobni loki – zobni lok razširimo. ✔️
Invisalign First – prozorni zobni aparat za otroke – nalepke – Ortodent

Prednosti aparata s prozornimi opornicami Invisalign First

V primerjavi s fiksnim aparatom s kovinskimi žicami in zvezdicami imajo aparati s prozornimi opornicami Invisalign First številne prednosti:

 1. So prozorni, skoraj nevidni, zaradi česar otroci ne občutijo nelagodja v šoli in v družbi svojih vrstnikov, ki včasih otroke z zobnim aparatom zafrkavajo.✔️
 2. So snemljivi – lahko se odstranijo. Ne ovirajo normalnega umivanja zob.✔️
 3. Opornice so zelo prijetne – po začetnem nelagodju in pritisku se naši najmlajši pacienti na prozorne opornice zelo hitro navadijo.✔️
 4. Prozorne opornice ne dražijo dlesni.✔️
 5. Pomagajo pri odvajanju od sesanja palca, s čimer se uporabnikom pomagajo izogniti ortodontskim težavam v prihodnosti.✔️
 6. Izjemno enostavni za namestitev in odstranitev.✔️

Kaj lahko za otroka predstavlja pri tem zdravljenju težavo?

Ker je aparat snemljiv, naši najmlajši pacienti včasih pozabijo, da morajo nositi aparat 22 ur na dan. Odstranijo ga, ko morajo piti, jesti ali si umiti zobe, ker pa so otroci samo otroci in so vedno razigrani, včasih pozabijo aparat spet namestiti na zobe ali pa ga izgubijo. Starše zato vedno opozorimo, naj bodo pozorni na navade svojih otrok, posebej na samem začetku zdravljenja, dokler se otroci ne navadijo na nošenje aparata.

Invisalign se je spomnil, kako motivirati malčke, da bodo aparat nosili čim dlje. Na trg je postavil zabavne, pisane nalepke (stickers), ki jih lahko otroci po želji nalepijo na aparat. Tako se lahko nošenje aparata spremeni v zabavno izkušnjo.

prozorni zobni aparat za otroke – Ortodent

Je vaš otrok primeren kandidat za prozorni aparat?

Med pregledom naši ortodonti skenirajo otrokovo ustno votlino hitro, neboleče in brez povzročanja alergij ali siljenja k bruhanju, kar omogoča naša vrhunska diagnostična naprava iTero3D-oralni skener. Zahvaljujoč slednjemu nam za jemanje odtisa ni treba uporabljati neprijetnih odtisnih žlic. Zahvaljujoč digitalnemu odtisu lahko predvidimo premike zob in trajanje terapije ter virtualno simuliramo otrokov nasmeh po zdravljenju, tj. poravnane zobe.

Po izdelavi načrta zdravljenje se lotimo izdelave opornic, ki so pripravljene čez nekaj tednov. Prva namestitev aparata je povsem neboleča in traja okrog 30 minut. Na točno določene zobe namestimo kompozitne elemente, ki prispevajo k boljšemu oprijemu opornic na zobe.

En par opornic se nosi od 7 do 10 dni.

Po zaključenem zdravljenju

Invisalign First je namenjen prvi fazi ortodontskega zdravljenja, kateri, čez nekaj let, ko so izrasli že vsi stalni zobje, sledi druga faza, če je potrebna. To ortodont ugotovi na rednih kontrolnih pregledih in tudi ustrezno svetuje.

Strokovna ortodontska ekipa, specializirana za sistem Invisalign in delo z najmlajšimi pacienti, je vam in vašemu otroku vedno na voljo. V Ortodentu naši najmlajši pacienti prejmejo tudi priljubljene nalepke za aparat.