Prednosti ravnih zob in ortodontija

in
Prednosti ravnih zob in ortodontija

Sijoč in lep nasmeh je že od nekdaj neverjetna prednost posameznika, ki jo marsikdo zna izkoristiti v svoje dobro. V medijih lahko vsakodnevno občudujemo sijoče nasmehe svetovnih in domačih zvezd in ne čudi, da si tudi “navaden človek“ želi enako. Vendar bi vas s tem zapisom radi spomnili, da prednosti ravnih zob niso le kozmetske in estetske narave.

Torej, zakaj so lepi in ravni zobje tako pomembni?

Kratek odgovor bi bil da zato, ker imajo pozitiven učinek na zdravje posameznika, na njegovo psihično in fizično dobro počutje (well-being), hkrati pa imajo tudi številne pozitivne socialne učinke, ki so za kakovostno življenje še kako pomembni.

Poglejmo podrobneje!

Ravne zobe je dosti lažje čistiti.

Zaradi pravilnega položaja zob je možno s pripomočki za ustno higieno doseči tudi najbolj zadnje zobe v ustni votlini in njihove najbolj skrite ploskve.

Pri ravnih zobeh opazimo boljše fiziološko čiščenje, kar pomeni, da je manj možnosti, da se med zobmi zataknejo koščki hrane, ki jih je težko očistiti in povzročijo karies. Čisti zobje so zdravi zobje in z zdravimi zobmi nam je prihranjena marsikatera nevšečnost, strošek, bolečina..


Neravni sprednji zobje so pogosteje izpostavljeni poškodbam. Celostno gledano, pa so neravni zobje pogosto bolj abradirani, odkrušeni in z obsežnimi poškodbami površine, zaradi nepravilne obremenitve pri žvečenju.

Nepravilni griz in tesno stanje sta lahko vzrok poškodbam ustnice, dlesni ali jezika pri grizenju.

Takih poškodb opazimo občutno manj, če so zobje ravni in pri grizenju pravilno obremenjeni po vzdolžni osi.
Ravni zobje omogočajo bolj zdrave dlesni. Vnete in kronično prizadete dlesni so pogosto povezane z boleznimi srca in diabetesom. Bakterije, ki jih najdemo v obzobnih žepkih pri parodontozi, so lahko tudi v aterosklerotičnih plakih arterij. In kot take, so zelo nevarne, saj se lahko s krvnim obtokom ‘selijo’ po celem telesu in povzročajo hude vnetne zaplete.

Ravni zobje bodo v ustni votlini ohranjeni dlje.

Poglavitni vzrok za izgubo zob pri odraslih sta zobna gniloba, zaradi slabe ustne higiene in parodontoza. Torej bo dobra ustna higiena, ki jo omogočajo pravilni zobni loki najboljše zagotovilo, da boste zobe ohranili tudi v visoki starosti.

Glavobol je pogosta posledica nepravilnega griza in s tem napačne in pretirane obremenitve žvečnih mišic.

Nepravilen griz je tudi najpogostejši vzrok težav s čeljustnim sklepom, težave s sklepom pa so prav tako lahko vzrok glavobolom. Razbremenitev čeljustnega sklepa in žvečnih mišic s pomočjo zobnega aparata pogosto odpravi težave s ponavljajočimi se.

Slabši govor

Večina ortodontskih nepravilnosti ima manjši ali večji vpliv na človekov govor. Zato je eden najbolj opaznih učinkov poravnave zob, zaprtja vrzeli med zobmi ali zaprtja odprtega griza, pravilnejša izgovorjava.

Boljša prebavaPrednosti ravnih zob

Pravilno in zadostno prežvečena hrana je osnova dobre prebave. Prebavni organi bodo lažje opravili svoje delo, človek se počuti manj napet in v želodcu nas ne tišči, če hrano dobro prežvečimo. Hrana, ki jo ne goltamo nam nenazadnje nudi tudi več užitka.

Stroški – Prednosti ravnih zob

Poravnava zob z ortodontskim aparatom je pri odraslih plačljiva in povezana s stroški (za otroke brezplačna). Vendar vzemite to kot enkratno naložbo za celo življenje. Ortodontski aparat vam omogoči, da ohranite svoje zobe dolgoročno, se izognete bolečinam in strahu pred zobozdravniškimi posegi, protetiki, implantatom, puljenju zob, večjim operativnim posegom v ustih.

In nazadnje seveda velja že rek naših babic…

Smeh je pol zdravja – Prednosti ravnih zob in ortodontija

Kolikokrat povedo pacienti: ”Zaradi položaja mojih zob se sploh ne znam več smejat“. Dejansko ravni in lepi zobje človeku vlijejo več samozavesti, zaradi česar je tak posameznik uspešnejši v službi in v družbi. Znanstvene raziskave potrjujejo, da sproščen smeh človeka naredi srečnejšega.

Leave a reply