Svetovni dan oralnega zdravja

in
Svetovni dan oralnega zdravja

Svetovni dan oralnega zdravja praznujemo tudi letos 20. marca po celem svetu – tudi v Ortodentu, saj se zavedamo pomena oralnega zdravja za dobro počutje celotnega telesa. Kampanja Bodi ponosen na svoj nasmeh poteka tretje leto, od leta 2021. Letos izpostavlja pomen oralnega zdravja in vključuje slogan Bodite ponosni na svoj nasmeh zaradi lastne sreče in dobrobiti.

Be Proud of their Mouth for their happiness and well-being!

Prvič se je svetovni dan oralnega zdravja praznoval leta 1994. Kako je nastala ideja o praznovanju tega dneva in zakaj prav tega leta?

Tega leta je bil namreč svetovni dan zdravja v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije posvečen prav oralnemu zdravju in tako je nastala ideja, da bi Svetovna stomatološka organizacija vsako leto obeležila svetovni dan oralnega zdravja z namenom osveščanja o pomenu oralnega zdravja po celem svetu.

Svetovni dan oralnega zdravja v letu 2022 #MouthProudChallenge

Namen letošnjega praznovanja je spodbuditi ljudi k spremembam in jim omogočiti razumeti pravo vrednost oralnega zdravja tako s fizičnega kot psihičnega vidika. Ko so naši zobje zdravi, je kakovosten tudi naš griz, kar pomeni, da lahko hrano dobro prežvečimo in zmeljemo, kar je temelj zdravja  celotnega prebavnega trakta.

Svetovni dan oralnega zdravja 2022 – članek – Ortodent

Oralna higiena in [ne]pravilni zobje

Zobe najlažje ohranjamo zdrave, če jih temeljito očistimo po vseh površinah in očistimo medzobne prostore. Oralne higiene ni mogoče izvajati kakovostno, če položaj zob ni pravilen. Zobje, ki so v tesnem stanju ne omogočajo prehoda vlaken ščetke, pogosto niti zobne nitke ali medzobnih ščetk, zato se lahko karies v takšnem primeru pojavi hitreje.

Temu se lahko najučinkoviteje izognemo z ortodontskim zdravljenjem, tj. korigiranjem položaja zob. V Ortodentu uporabljamo sodoben in inovativen sistem prozornih opornic v ta namenInvisalign – ki se lahko vsak dan po potrebi zelo enostavno odstranijo, recimo pred jedjo in umivanjem zob, in v primerjavi s fiksnimi zobnim aparatom omogočajo neovirano ščetkanje zob med ortodontskim zdravljenjem. Naj poudarimo, da je aparat primeren za vse starostne skupine, kar je še posebej pomembno pri otrocih in najstnikih, ki za oralno higieno tudi sicer običajno ne skrbijo optimalno. Tako lahko s prozornimi aparati Invisalign First in Invisalign Teen ustrezno poskrbijo za oralno higieno, ne izstopajo in ne čutijo nelagodja med nošenjem opornic.

Letos poteka izziv #MouthProudChallenge za strokovnjake za oralno zdravje tj. za stomatologe in ortodonte.

Izziv vključuje objavo videa ali selfija z osebo, ki ste jo pripravili do tega, da se nasmehne. Nasmeh pacienta je treba uokviriti. Poleg selfija je treba objaviti kratek opis tega, kaj ste naredili, da ste pripravili pacienta do tega, da se je nasmehnil, in dodati ključnik #MouthProudChallenge.

Svjetski dan oralnog zdravlja 2022. #MouthProudChallenge #GoMouthProud

Ta izziv je vabilo vsem strokovnjakom dentalne medicine. Pokažimo svetu, kako naše vsakodnevno delo vpliva na nasmeh in kakovost življenja ljudi!

V Ortodentu sprejemamo ta izziv, zato pričakujte selfi storyje z našimi pacienti v letu 2022.

#WOHD22 #MouthProudChallenge #GoMouthProud